Een nieuwe start dankzij een burn-out

20 Feb, 2017

Door: Anna Myrte Korteweg

Een burn-out komt altijd ongelegen en vaak ook onverwacht. Je houdt alle ballen tegelijk in de lucht, je kunt voor je gevoel de hele wereld aan en je bent vooral gericht op doorgaan. Dan ben je – schijnbaar van het ene op het andere moment – een wrak en valt alles uit je handen. Echter, er is sprake van een lange opbouw, waarbij de stress steeds meer toeneemt en uiteindelijk je normale dagelijkse staat van zijn bepaalt. Wat kun je nu doen om die stress te verminderen en om een burn-out – de culminatie van al die stress – te voorkomen of genezen?

Stress is een kwaal waar veel mensen – misschien wel alle mensen – last van hebben. Volgens onderzoek van TNO wordt ziekteverzuim op het werk zelfs voor 36% bepaald door werkstress en één op de zeven werknemers heeft last van burn-outachtige klachten. De verhouding tot je werkgever en tot het werk zelf speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van stress. Zo heeft van de werknemers die een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende ervaren, 45% burn-outklachten. Dit tegenover 18% van de werknemers die deze steun wel ervaart. Ook een hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan zelfstandigheid of ontwikkelmogelijkheden in het werk verhoogt de kans op een burn-out. Dit gold ook voor mindfulnesstrainer Renee Piket, die vier jaar geleden in haar voormalige werk als HR-adviseur een burn-out kreeg, mede veroorzaakt door voortdurende wrijving met haar leidinggevende.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNGK 2/17. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Meer informatie: www.hollenenstilstaan.nu www.trainingsbureauvoormindfulness.nl www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl Bronvermelding: Brandsma, R., Beter nu. Breng mindfulness in je leven, 2015.

schrijft artikelen en boeken over gezondheid in de breedste zin van het woord. Zij is afgestudeerd als cultureel antropoloog/ niet-westers socioloog aan de UVA. Ook volgde zij de basis- en vervolgopleiding tot mindfulness trainer bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Verder heeft zij veel verschillende (trainers)opleidingen en trainingen gevolgd, van structurele droomuitleg tot hypnobirthing. Last but not least is zij ervaringsdeskundige in het ouderschap. Zij heeft vier kinderen tussen de 4 en 18 jaar en is stiefmoeder van de drie kinderen van haar man. Tijdens haar derde zwangerschap schreef zij het boek Vrije Geboorte.

Laat een reactie achter