VNGK, nummer 2/2013

13 Feb, 2013

Photo of beautiful sunrise flowers in my garden
VNGK 2/13

De maart/april editie heeft als rode draad filosofie, met o.a. een prachtig artikel van Nienke van der Heide over Merleau-Ponty en de filosofie van de natuurgeneeskundige.

* Voorwoord, Liefde voor wijsheid, door Ellen Vunderink
* Column bruggenbouwen: Houvast een tijdelijke tuin, door Elly Verblaauw
* Merleau-Ponty en de filosofie van de natuurgeneeskundige, door Nienke van der Heide
* Filosoferen met Gerhard Böckler over gezondheid en ziekte, door Els Smits
* De praktijk van…, door Ria Teeuw
* Succesvol praktijkvoeren begint met…, door Ria Teeuw
* Onze kracht versterken door wetenschappelijk en methodisch werken
* Medische basiskennis: Draaiduizeligheid, door Els Smits
* Onderzoek naar CAM en huisartsen, door Ingrid Dekker
* Quantumfysica, een energetische manier van kijken, door Ria Teeuw
* Column Homeopathie: De gifbeker van Socrates, door Mirjam van Zweeden en Alex Leupen
* PEA, lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer, door Els Smits en prof.dr. Jan Keppel Hesselink
* Fertiliteit, op een natuurlijke manier zwanger worden, door Mirjam van Zweeden en Alex Leupen
* Filosoferen over reflexologie, door Elsemarie Richt
* CAMbrella, een blik over de grenzen europa in, door Fleur Kortekaas
* Reflexpunt: ‘It is our light…’, door Hetty Jansen

Voorwoord: Liefde voor wijsheid

In deze editie hebben we bij een aantal artikelen een filosofische benadering centraal gesteld. Filosofie betekent oorspronkelijk ‘liefde voor wijsheid’. Liefde voor wijsheid vind je ook terug in de artikelen in dit nummer waarin wordt gefilosofeerd.

Maar die liefde voor wijsheid vind ik eigenlijk altijd terug in de artikelen in het Vakblad. Ik vind het steeds weer een feest als de artikelen langzaamaan binnen komen en ik mag lezen wat onze schrijvers hebben gedaan met de ideeën en verzoeken die wij hebben gegeven. Steeds raakt het me dat iedereen met zoveel liefde voor ons vak meewerkt aan dit tijdschrift.

In een restaurant waar ik graag kom, heeft de chef/eigenaar een filosofie. Hij werkt met mooie, lokale producten die hij koopt bij leveranciers die met toewijding werken. Hij neemt zijn team mee in zijn passie en die passie brengen ze gezamenlijk over op hun klanten. Klanten weten hoe de producten tot stand zijn gekomen en ze weten én proeven dat ze met toewijding zijn bereid en geserveerd. Liefde voor en vertrouwen in zijn eigen ideeën zijn de basis van zijn restaurant en dat werkt. Ondanks dat het meestal carte blanche is en je dus geen idee hebt wat je gaat eten, weet je wel wat je krijgt: eten en drinken dat met liefde en respect is geteeld en bereid. De filosofie achter het bord is belangrijker dan wat er op ligt.

Gerrit en ik werken met liefde en passie aan ons Vakblad en we zijn gezegend met een groep redacteuren en schrijvers die onze passie voor en ons vertrouwen in de natuurlijke zorg delen. En wij willen elke twee maanden met jou onze verwondering delen over natuurgeneeskunde, of dat nou homeopathie is, acupunctuur, energetische therapie, kinesiologie of één van de andere behandelvormen waaruit de natuurgeneeskunde put.

Wij hebben de wijsheid van ons lichaam lief en geloven in het zelfgenezend vermogen van de mens. Dat willen we graag in VNGK belichten en is de filosofie die ten grondslag ligt aan ons werk. Wat is de jouwe? Schrijf je reactie aan redactie@vngk.nl

handt. ellen

Laat een reactie achter