03-voorwoord5
VNGK 2/15

De maart-april editie heeft als rode draad ‘Suiker met o.a. een mooi artikel van ‘Rineke Dijkinga, met als titel ‘Suikers, ziek van dat waar we het meest van houden’.

* Voorwoord Een zoet nummer, door Ellen Vunderink
* Column Bruggenbouwen: Het gevaar van verslaving onvoldoende erkend, door Irene de Vries
* Suikers, ziek van dat waar we het meest van houden, door Rineke Dijkinga
* Dr. Gert Schuitemaker over hypoglycemie, door Toine de Graaf
* Mais, goed voor U?, door Karlien Bongers
* AGEs, door Jan Blaauw
* PSBK: Aansluiten op de Ander, door Monique de Heij
* Diabetes type 2, hoe krijg je je bloedsuiker onder controle, door Els Smits
* De praktijk van…, door Anna Myrte Brons
* Door het vuur voor de therapeut, door Anna Myrte Brons
* Onderzoek naar de effecten van voetreflextherapie, door Els Smits
* De rol van melk en zuivel bij kanker, door Els Smits
* Traditionele kruidengeneesmiddelen en andere zelfzorgmiddelen, door Huub Koning
* Conferentie Kinesiologie: Ontvouwen in Overvloed, door Nienke van der Heide
* Reflexpunt: Hypoglycemie, door Ellen Vunderink

Voorwoord: Een zoet nummer

De laatste tijd hoor en lees je vaak over de effecten van suiker op de gezondheid van mensen. In de krant, in tijdschriften, op televisie en radio, op facebook, overal komen berichten langs die gewag doen van wat suiker doet met ons systeem en met de processen die zich in ons lichaam afspelen. Daardoor zou je bijna denken dat iedereen ondertussen wel weet dat het goed is om het gebruik van suiker te beperken, zo niet te stoppen.

Helaas is dat niet het geval. Nog steeds zijn er veel mensen die denken dat het wel meevalt met die schadelijke effecten. Of die blijven geloven dat suiker ons energie geeft, dat we suiker nodig hebben. Steeds meer mensen krijgen te maken met ziektebeelden die, mede, het gevolg zijn van ons welvaartsvoedsel. Dat is de reden dat de rode draad in deze editie wordt gevormd door artikelen rondom de effecten van suiker op onze gezondheid.

Dr. Gert Schuitemaker laat zijn licht schijnen op hypoglycemie. Jan Blaauw schrijft over AGEs, Advanced Glycation Endproducts. Els Smits laat zien hoe mensen met diabetes type 2 hun bloedwaardes onder controle kunnen houden.

Steeds vaker wordt onderscheid gemaakt tussen goede en slechte suikers, tussen kunstmatige en natuurlijke suikers. Rineke Dijkinga legt feilloos uit hoe het zit met de effecten van kunstmatige en natuurlijke suikers op ons lichaam.

Een zoet nummer dus. Wij hopen dat je in je praktijk je cliënten kunt helpen met de kennis en ervaring die onze schrijvers in deze editie met je delen.

handt. ellen