VNGK, nummer 3/2015

13 Apr, 2015

03-voorwoord-2
VNGK 3/15

De mei/juni editie heeft als thema ‘Ziektebeelden van onze tijd’, met o.a. een interessant artikel met Alex Vasques en de aanhoudende ontsteking.’

* Voorwoord Ziektebeelden van onze tijd, door Ellen Vunderink
* Column Bruggenbouwen: Dromen over auto-immuunziekte, door Irene de Vries
* Alex Vasquez en de aanhoudende ontsteking, door Toine de Graaf
* Hoe opvliegers een hartprobleem kunnen maskeren, door Toine de Graaf
* Waarom ben ik zo moe en wat doe ik er aan?, door Karlien Bongers
* Uitdagingen en effecten van leefstijlinterventies, door Els Smits
* Kan coeliakie volledig herstellen?, door Els Smits
* Orgaandonatie en sterven, door Ineke Koedam
* De praktijk van…, door Anna Myrte Brons
* De heilzame energie van de aarde, door Daniëlle Kraft
* Depressie en stemmingsstoornissen, door Els Smits
* Proberen mensen de regie terug te geven, door Toine de Graaf
* Pleidooi voor (rauwe) planten, door Els Smits
* Ayurveda en welvaartsaandoeningen, door drs. Coen van der Kroon
* Reflexpunt: Roel, door Roel Vinck

Voorwoord: Ziektebeelden van onze tijd

Een themanummer over de ziektebeelden van deze tijd. Welke onderwerpen kun je daarin opnemen, vroeg de redactieraad zich af. Heel erg veel! En welke onderwerpen willen we daarin opnemen, was de volgende vraag. Veel meer dan erin passen.

Wij leven in een tijd van welvaart en overvloed. We hebben meer van alles dan onze voorouders ooit hebben gehad. Meer te eten en te drinken en meer stress. Helaas ook meer verschillen tussen arm en rijk. En we hebben veel meer ziektebeelden.

De verschillen in visie op hoe om te gaan met deze ziektebeelden zijn groot. Zo adviseert Angela Maas, hoogleraar Cardiologie voor vrouwen, op pagina 25 om het gebruik van zout te beperken, terwijl in het complementaire veld juist de nadruk ligt op het minimaliseren van het suikergebruik. Karlien ‘Integrative Medicine’ Bongers en Gabriel Devriendt kunnen elkaar deels vinden als het gaat om de benadering en genezing van coeliakie, maar ook zij hebben daar verschillende inzichten in en ideeën over.

Holistische artsen en behandelaars vragen aandacht voor het verband tussen stress, in elke vorm, en de ziektebeelden van deze tijd. Dean Ornish deed dat 38 jaar geleden al en zette leefstijlinterventies in bij onder andere cardiovasculaire aandoeningen. Dat dat werkt, heeft hij ruimschoots bewezen, zoals je kunt lezen vanaf pagina 25.

Het raakte mij in de afgelopen tijd dat ik ook in mijn privé leven de invloed zie van stress en dat alleen bewust zijn niet voldoende is. Waar komt stress vandaan en wat kun je doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan? Op het ongelooflijk inspirerende Congres voor Integrale Psychiatrie in Groningen sprak de Canadese Sonia Lupien hierover. Zij is directeur en oprichter van het Centre for Studies on Human Stress en heeft 20 jaar ervaring met onderzoek hoe stress werkt. Hierover ga je binnenkort meer lezen!

Wij hebben niet de illusie een volledig overzicht te kunnen geven van de ziektebeelden van deze tijd en ook niet dat we sluitende oplossingen kunnen aandragen. Wel hopen we je informatie te geven die voor jou bruikbaar is in je eigen praktijk.

handt. ellen

Laat een reactie achter