03-voorwoord
VNGK 4/12

De juli/augustus editie heeft als rode draad ‘Zintuigen’, met o.a. een prachtig artikel van Constance Bos over hoe huisdieren mensen kunnen helpen.

* Voorwoord, door Ellen Vunderink
* Column bruggenbouwen: De innerlijke zon, door Elly Verblaauw
* Hoe huisdieren mensen helpen, door Constance Bos
* Medische basiskennis: De zintuigen, door Els Smits
* De praktijk van…, door Ria Teeuw
* Natuurlijke aanpak van depressieve gevoelens, door Constance Bos
* Vrouwenpoli Boxmeer, door Els Smits
* Tastbaar contact, door Liselotte Opdam
* Column Homeopathie: Leven met geuren en kleuren, door Mirjam van Zweeden en Alex Leupen
* Therapeutische vaardigheden: De integrale therapeut, een balans tussen binnen en buiten, door Els Smits
* Laaggradige ontstekingen, waarschuwing voor de gevolgen van een verkeerd leefpatroon, door Ria Teeuw
* Orgaantaal, door Henk Fransen
* Ayurveda en de zintuigen, door drs. Coen van der Kroon
* Reflexpunt: Het reflexpunt, door Inge de la Rie

Voorwoord: Onderzoek

Vaak hoor ik zeggen dat wij, behandelaars in alle vormen van natuurlijke zorg, zoveel te bieden hebben. Dat cliënten zo tevreden zijn als ze zich tot ons wenden, en dat we zulke goede en snelle resultaten boeken. Dat het alleen de machtige arm van de farmaceutische industrie is die ons tegenwerkt, en een paar fanatici die steeds weer dezelfde missers uitvergroten.

Is dat echt waar?

Wij willen dit samen met jou onderzoeken. Onderzoeksbureau Soffos, dat haar wortels heeft in regulier onderzoek, specialiseert zich in onderzoek in de natuurlijke zorg. Samen willen wij boven tafel krijgen wat nou werkelijk de effecten zijn van onze zorg, en wat onze cliënten ervaren als ze zich door ons laten behandelen.

VNGK initieert dit najaar samen met Soffos een onderzoek naar de effectiviteit van natuurlijke zorg en de tevredenheid van onze cliënten. Dit onderzoek zal drie metingen omvatten en over ongeveer anderhalf jaar zullen de resultaten beschikbaar zijn. Wij zullen zorg dragen dat de interpretatie van de uitkomsten terecht komt bij de overheid, bij alle zorgverzekeraars en bij reguliere zorgverleners.

Daarvoor hebben we jou wel nodig. Het zijn de behandelaars die moeten zorgen dat de cliënten hun ervaringen insturen, zodat we een representatieve aselecte steekproef kunnen doen. Dit vraagt om een investering. Wij investeren, Soffos investeert, en we hopen dat de beroepsverenigingen, de koepels en de individuele therapeuten ook willen investeren. Per cliënt zal de investering ongeveer € 20 zijn.

Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we bijdragen aan het versterken van de natuurlijke zorg in Nederland.

In 6/12 kun je hier alles over lezen. Doe je mee?

handt. ellen