VNGK 6/11

De nov/dec editie heeft als hoofdartikel Mind over genes, o.a. over de (on)zinnige conclusie ‘de cliënt is therapieresistent’

* Voorwoord, ‘Ik ga ervoor’, door Ellen Vunderink
* Column bruggenbouwen: De gelegenheidsdiagnose, door Elly Verblaauw
* Mind over genes, door Trudy Vlot
* Professionalisering in de praktijk, door Ria Teeuw
* Acupunctuur en moxatherapie, door Ineke van den Berg
* Scoliosis Care Clinic, door Ria Teeuw
* De visie van drie koepelorganisaties, door Els Smits
* De praktijk van… Pieter van der Poort, door Ria Teeuw
* De wonderbaarlijke werking van voetreflextherapie, door Marga van Erp
* Column Homeopathie: Weer ‘aan de gang’ met bijvoet, door Mirjam van Zweeden en Alex Leupen
* Netty Nieuwlaat over therapeutische vaardigheden, door Els Smits
* Het paard als spiegel, door Ellen Vunderink
* Biofeedback, door Daniëlle Matto
* Een onconventionele kijk op kanker, interview met Henk Fransen, door Ria Teeuw
* Kinesiologie bij ADHD en autisme, door Jitske Rutte
* Soundhealing, interview met Gerben Schwab, door Ria Teeuw
* Afscheid, door Anitsa Kronenberg

Voorwoord: Ik ga ervoor

Terwijl ik werk aan deze uitgave word ik weer geraakt door de betrokkenheid van schrijvers en geïnterviewden. Al lezend voel ik hun passie bij hetgeen zij doen. Dit raakt me doordat ik me realiseer dat ik een beetje terloops hoofdredacteur ben geworden van dit Vakblad. Ik begon ad interim en ben gebleven zonder daar aandacht aan te besteden.

Waarom ik het zo gedaan heb? Ik vond het heel spannend om deze uitdaging aan te gaan. Maar omdat ik me ook zo verbonden voel met dit tijdschrift en haar missie, won mijn enthousiasme het van de twijfel of ik het wel kan. Meewerken aan VNGK en VNT is voor mij echt kunnen meewerken aan het vergroten en
professionaliseren van de natuurlijke zorg. Dat ligt me zeer na aan het hart. Maar mijn eigen praktijk, waar ik tien jaar geleden mee begon, is de basis van dit alles. En als ik aan het werk ben in mijn praktijk, geniet ik zo.

Een aantal maanden heb ik met volle inzet alles gedaan dat ik graag wil doen. VNGK, VNT en mijn praktijk. Dat was te veel. Het leven vroeg me dus om keuzes te maken, en dat is nou net niet mijn sterkste kant. Zo kon ik het echter ook niet volhouden. Dus ik wilde toch kiezen.

Ik heb ervoor gekozen om mijn praktijk voorlopig te beperken, omdat ik de verbinding die ik voel met het Vakblad, de uitgever en de redactieraad, en met de therapeuten in de natuurlijke zorg, voorrang wil geven. Ik doe het niet meer ‘erbij’. Nee, ik ga ervoor. Voor het Vakblad en voor de natuurlijke zorg.

Ook deze keer is het weer ongelooflijk inspirerend om met de redactieraad en met de mensen die hebben meegewerkt, dit nummer te mogen maken.

We hopen dat we jou ook inspireren. En we horen graag wat je vindt van het Vakblad. Welke artikelen raken je? Wat boeit je niet? Wat vind je leuk om te lezen? En wat zou je anders willen zien? Laat het me weten!

Ellen
ellen@vngk.nl

handt. ellen