3-voorwoord
VNGK 6/12

De november/december editie kent een grote verscheidenheid aan artikelen. Het hoofdartikel gaat over Zorg Natuurlijk Bewijzen.

* Voorwoord, Geloven en weten, door Ellen Vunderink
* Column bruggenbouwen: Innerlijke reis, door Elly Verblaauw
* Zorg Natuurlijk Bewijzen, door Marij en Fred Schüsler
* Het roer moet om, geneeskunde op dood spoor, door Prof.Dr. Jan Keppel Hesselink
* Medische basiskennis: Het immuunsysteem, door Els Smits
* De praktijk van…, door Ria Teeuw
* De waan van waarde en tijd met een chronische ziekte, door Alex Leupen en Mirjam van Zweeden
* De marges voor de therapeut, wat mag wel en wat mag niet, door Huub Koning
* Hartcoherentie. Leren omgaan met stress en emoties, door Els Smits
* Massagetherapie boekt resultaat in reguliere zorg, door Liselotte Opdam
* Genezen met trillingsfrequenties, de werking van homeopathie, door Francine Westerduin
* Arts Hugo Verbrugh: ‘Televisie ernstige risicofactor voor autisme’, door Ria Teeuw
* Psychosomatiek deel 3. Achter een ziekte kan een verborgen geschenk schuilgaan, door Henk Fransen
* Column Homeopathie: De Ginkgo en de Kraanvogel, door Mirjam van Zweeden en Alex Leupen
* Colonhydrotherapie is letterlijk en figuurlijk opruimen, door Liselotte Opdam
* Sotai-balansherstel, door Hans Jeunhomme
* Reflexpunt: Het concretiseren van samenwerking bij Integraal Natuurlijk

Voorwoord: Geloven en weten

Ik zou graag willen dat de natuurlijke zorg een onlosmakelijk deel van onze gezondheidszorg is, en dat ieder mens kan kiezen voor een natuurlijke óf voor een reguliere behandeling. Ik wil dat omdat ik geloof dat natuurlijke zorg de wereld veel te bieden heeft.

Maar of dat zo is? Dat weet ik niet zeker.

Zorgverzekeraars, politieke partijen en overheid weten dat ook niet zeker. Dat is jammer, want als de effecten van natuurlijke zorg op de kwaliteit van leven bewezen zouden zijn, zou de positie van natuurlijke zorg in wetgeving en zorgpakket wellicht veranderen.

Uitgeverij Arcturus, de uitgever van VNGK, stelt zich ten doel om de natuurlijke zorg te ondersteunen in professionalisering en vergroten van het maatschappelijk belang. Daarom heeft zij gezocht naar een manier om jou de kans te geven objectief vast te laten stellen wat het effect is van jouw behandelingen. Die mogelijkheid heeft ze gevonden in een onderzoek naar de effecten van natuurlijke zorg, uitgevoerd met een gevalideerde vragenlijst door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Dit is jouw mogelijkheid om te helpen bewijzen dat natuurlijke behandelwijzen een plaats verdienen in de samenleving en in ons zorgstelsel. Hoe meer therapeuten meedoen, hoe waardevoller de uitkomst van het onderzoek. Als het is afgerond maakt onderzoeksbureau Soffos een rapport van de resultaten. Dit rapport zal worden aangeboden aan alle zorgverzekeraars, aan de politieke partijen en aan betrokken ministeries zodat zij kunnen zien wat natuurlijke zorg te bieden heeft in onze maatschappij.

Zorg Natuurlijk Bewijzen is de naam van het onderzoek. Op drie momenten, voor, tijdens en na de behandelingsperiode, beantwoordt je cliënt een gevalideerde vragenlijst waarmee het effect van je behandeling vastgesteld kan worden. Vanaf pagina 10 kun je alle details lezen over opzet en uitvoering van het onderzoek.

Op eerdere bekendmakingen en oproepen over dit onderzoek hebben we al aanmeldingen gekregen. Er zijn nu al therapeuten die cliënten aanmelden voor onderzoek! Dat is natuurlijk geweldig, maar we hebben veel meer deelnemers nodig. Doe mee, en draag je steentje bij aan het vergaren van bewijs van de effecten van de natuurlijke zorg op de kwaliteit van leven van cliënten en patiënten.

NB
Als je meedoet, krijg je bij elke meting gratis afzonderlijke geanonimiseerde rapportages over jouw cliënten. Deze kosten eigenlijk € 25,00 per verslag.

handt. ellen