VNIG, nummer 6/2022

26 Oct, 2022


In de november/decemter editie staat o.a. een mooi artikel van Karlien Bongers over 'De evolutie van ademen'.

* Ademloos , door Els Smits
* Adem en stress, door Henne Arnolt Verschuren
* De evolutie van ademen, door Karlien Bongers 
* Integratie van ademwerk in therapie, door Cisly Burcksen 
* De luchtzuiverende werking van planten, door Alberthe Papma 
* Covid-19 en ijzerinname, door Marieke Lebbink
* De praktijk van Lo Hermsen, door Ingrid van Dijk 
* Pleidooi voor meer meten, door Toine de Graaf 
* Medische intuïtie - een holistische blik, door Nienke van der Heide 
* Bram Bakker over maximale gelijkwaardigheid, door Miriam Notenboom 
* Cancer Care Center, door Ria Teeuw 
* Adem je merk, door Brenda Dekkers 
* Adempauze, door Karlien Bongers

Voorwoord: Ademloos

Het is natuurlijk heel handig dat een levensbelangrijk mechanisme als de ademhaling door het autonome zenuwstelsel wordt geregeld. En dat we er toch bewust een grote invloed op kunnen hebben. Dat die ademhaling ook onbewust verandert met elke gebeurtenis die je overkomt, is iets wat om meer aandacht vraagt.

Ooit had ik niet echt door dat mijn adem pijlsnel onbewust veranderde als me werd gevraagd erop te letten met de instructie 'je hoeft er niet aan te veranderen'. Zo ontstond het onterechte vertrouwen dat ik meestal wel rustig en diep ademde. Inmiddels neem ik veel subtieler waar wat er in mijn lichaam gaande is en voel ik dat mijn adem regelmatig stokt of heel licht en hoog wordt, nauwelijks waarneembaar. Als het spannend wordt, maar ook als ik enorm gefocust met iets bezig ben of geboeid iets in me opneem. Ik 'betrap' mezelf regelmatig op ademloos luisteren of kijken.

Over ademen is zo veel te zeggen; het is een ontzettend boeiend en veelzijdig onderwerp, zeker in de gezondheidszorg. De verschillende artikelen in deze editie belichten de ademhaling vanuit meerdere hoeken. En nodigen uit om je erin te verdiepen; zowel ten bate van jezelf als van je cliënt. Lees dit nummer daarom vooral niet in één adem uit, maar neem er de tijd voor.

Met hartelijke groeten,

Els

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter