Spreekuur integratieve oncologie in het ziekenhuis

26 Oct, 2020

Door Els Smits

Veel oncologische patiënten zoeken aanvullende zorg buiten het ziekenhuis, van het gebruik van wietolie, kurkuma of voedingssupplementen tot yoga of acupunctuur. Aanvullende zorg buiten het ziekenhuis kan een negatieve of een positieve invloed hebben op de reguliere behandeling. Om die reden is inmiddels in twee ziekenhuizen, Rijnstate in Arnhem en het Haga in Den Haag, een spreekuur integratieve oncologie ingevoerd, beiden gehouden door Ines von Rosenstiel. Zij kijkt naar de behoeften en omstandigheden van de patiënt en geeft deskundig advies over werkzaamheid en veiligheid van evidence-based aanvullende behandelingen om klachten te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren of behouden. De ziekenhuizen bieden deze zorg zelf niet aan, ze geven alleen advies.

Zo’n twintig jaar geleden vroeg Ines von Rosenstiel zich als arts op de kinder-intensive care af of er voor bepaalde restverschijnselen van haar patiënten ook andere, niet-farmacologische ondersteunende behandelingen mogelijk waren. Het bracht haar op het spoor van de integrative medicine en de eerste hoogleraar integrative pediatrics, prof. Kathi Kemper in Boston. Gedurende drie maanden liep ze mee in het Boston Children’s Hospital. Daar werden er voor allerlei klachten naast de reguliere ook andere opties geboden. ‘Dat fascineerde me. Sindsdien heb ik dat gebied omarmd en nooit meer losgelaten’, vertelt Ines.
Terug in Nederland stond ze als algemeen kinderarts in het Slotervaartziekenhuis aan de wieg van de eerste integrative medicine kinderpoli. In het Hagaziekenhuis kreeg ze later een aanstelling van één dag in de week om dat gedachtegoed ook daar te laten landen. In haar eigen vak als kinderarts kreeg ze een baan in Rijnstate, waar vanuit de oncologie al snel de vraag naar inzet van integrative medicine kwam. Het resulteerde 2,5 jaar geleden in de polikliniek integratieve oncologie in Rijnstate, gevolgd door eenzelfde spreekuur in het Hagaziekenhuis sinds een jaar.

Meer informatie: www.rijnstate.nl/im folders.hagaziekenhuis.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNIG 6/20. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding:
  1. Claudia M. Witt, Lynda G. Balneaves, Maria J. Cardoso, Lorenzo Cohen, Heather Greenlee, Peter Johnstone, Ömer Kücük, Josh Mailman, Jun J. Mao. A comprehensive definition for integrative oncology. JNCI Monographs, Volume 2017, Issue 52, November 2017, lgx012.