VNIG, nummer 4/2021

16 Jun, 2021


In de juli/augustus editie staat o.a. een mooi artikel van Bas van Pelt over 'Een toekomstbestendige praktijk met onlineaanbod'.

* De vrijheid om ruim te kunnen zwemmen, door Els Smits
* De therapeut als ondernemer, door Henne Arnolt Verschuren
* De kracht van een ondernemersmindset, door Ingrid Beerse 
* Een toekomstbestendige praktijk met onlineaanbod, door Bas van Pelt 
* Een ondernemersplan houdt je carriére op koers, door Annelies van Scheppingen 
* Ondernemen in de integrale voedingszorg, door Marieke Lebbink
* Zelfhelend Vermogen, door Marlene van Lier 
* Massagetherapie bij chronisch Covid-syndroom, door Els Smits 
* Vaccinatie tegen Covid-19, door Karlien Bongers 
* Relationele uitdagingen van de coronapandemie, door Tonny Maas 
* De praktijk van Eva Ottenhof, door Ingrid van Dijk 
* Volhardend opbouwen van vertrouwensrelaties, door Els Smits 
* Van klacht naar kans, door Brenda Dekkers 
* Ondernemerschap, door Karlien Bongers

Voorwoord: De vrijheid om ruim te kunnen zwemmen

Op het moment van schrijven van dit voorwoord is het exact tien jaar geleden dat ik voor het Vakblad begon te werken als zzp'er. In die tien jaar mocht ik rollen verkennen van schrijver, eindredacteur, adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur. Daarnaast was ik tot voor kort als therapeut aan de slag in mijn eigen praktijk en als docent en decaan bij een opleiding. Zo leverde het ondernemerschap me een rijkdom aan nieuwe vaardigheden op. Dat is het leuke van ondernemen: het leidt je over onvermoede paden naar nieuwe kennis, kunde en netwerken. Vooral die diversiteit die in je werkzaamheden ontstaat, maakt het ondernemerschap leuk wat mij betreft. Het is leerzaam, boeiend en verrijkend, zolang je bereid bent je open te stellen, nieuwsgierig te zijn en te leren. Een niet-onbelangrijke bijkomstigheid is natuurlijk dat het voldoende oplevert om van te kunnen eten, wonen en recreëren.

Ook de vrijheid om zelf te kunnen bepalen wat wel en wat niet en hoe je je werk indeelt, is een zegen voor menig ondernemers. Vrijheid om wat ruimer te kunnen zwemmen dan in het keurslijf van een baas. Elke ondernemer die in deze editie aan het woord komt, heeft daar een verrassend persoonlijk verhaal over. Een verhaal dat veel meer over mogelijkheden dan over onmogelijkheden gaat, ondanks het feit dat ondernemerschap niet ons eerste vak is. Het betekent zeker ook investeren in tijd, moeite en doorzettingsvermogen, maar het levert zoveel meer op dan alleen de broodnodige inkomsten.

Veel plezier bij het lezen van dit nieuwe nummer en voor daarna een hele mooie zomer!

Met een hartelijke groeten,

Els