VNIG, nummer 1/2022

15 Dec, 2021


In de januari/februari editie staat o.a. een mooi artikel van Rineke Dijkinga over 'Transitie naar een duurzamere wereld'.

* Less is more, door Els Smits
* Groei of vooruitgang?, door Henne Arnolt Verschuren
* Reflectie op de vraagstukken van deze tijd, door Els Smits 
* Transitie naar een duurzamere wereld, door Rineke Dijkinga 
* Groei en herstel volgens de systeembenadering, door Nienke van der Heide 
* Groeistappen, door Marieke Lebbink
* Waarom ik geen QR-codes zal scannen voor toegang, door Marlene van Lier 
* Meditatie en verandering van het brein, door Henne Arnolt Verschuren 
* De praktijk van Hilde Hansman, door Ingrid van Dijk 
* Je persoonlijke mythe schrijven, door Floor van Orsouw 
* Diversiteit als norm in de spreekkamer, door Barbara Oud en Jannet Vaessen 
* Zielsregressie, door Hermine Merlijn 
* Creatief bijdragen, door Sanderijn Hubertse 
* Snoeien om op te bloeien, door Karlien Bongers

Voorwoord: Less is more

Groei kun je in het algemeen opvatten als expansie, ontplooiing, ontvouwen, floreren, gedijen. In de laatste vier worden zit al gevangen dat het niet altijd om groter worden gaat. Soms lijkt kleiner groeien passender om te kunnen gedijen. Zoals bioloog Willem Beekman in een interview met Roek Lips zegt: 'in de plantenwereld is er een moment dat het juist om 'kleiner groeien' gaat als voorwaarde om tot bloei te komen'.

Voor mij speelt het principe 'less is more' al een aantal jaren: minder reizen, minder nieuwe dingen kopen, minder het voortdurende verlangen hebben naar bevestiging door de ander. Het leven blijkt er een stuk ongecompliceerder van te worden. En minder van dat alles maakt daarmee inderdaad ook plaats voor meer: meer rust en eenvoud, meer genieten van kleine dingen, meer bevestiging naar mezelf dat het goed is.

De winter staat voor de deur en de laatste dagen van het jaar vormen een goed moment om je terug te trekken in jezelf en de balans op te maken. Het is een natuurlijke beweging die de natuur ons voordoet. Een periode om tot rijping te laten komen wat er zich aan nieuws wil gaan laten zien in het nieuwe jaar. Ik hoop van harte dat je daar de tijd voor kunt nemen in deze dagen.

Met een hartelijke groeten,

Els

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter