VNIG, nummer 4/2024

25 Jun, 2024


In de juli/augustus editie staat o.a. een mooi artikel van Greetje Van den Eede over 'Beter slapen met aromatherapie'.

* Slaap in de herhaling, door Els Smits
* Wounded Healer, door Henne Arnolt Verschuren
* Veilig afbouwen van slaapmedicatie, door Tessa de Vos 
* Yoga nidra, door Karlien Bongers 
* Beter slapen met aromatherapie, door Greetje Van den Eede 
* Slaap lekker!, door Marieke Lebbink
* De praktijk van Sieta de Vries, door Ingrid van Dijk 
* Reflexzonetherapie voor zwangerschap en bevalling, door Geeske Lanting 
* Angstklachten na een hartinfarct, door Merel Drilling 
* Auriculotherapie en het VAS, door Annemiek Brumsteede 
* Ondersteuning bij langdurige klachten na COVID-infectie of vaccinatie, door Cindy de Waard 
* Hoofd-buik-hartconnectie in de complementaire praktijk, door Annelies van Scheppingen 
* Lifestyle4Health, door Sanderijn Hubertse 
* Iedereen is een merk - jij ook!, door Brenda Dekkers 
* Lekker slapen, door Karlien Bongers

Voorwoord: Slaap in de herhaling

Toen ik op zoek ging naar eerder in het Vakblad gepubliceerde artikelen over slaap, stuitte ik op de allereerste editie van het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg in 2017. Het was al de 15e jaargang van het blad, dat tot die tijd het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige heette. De oude naam voldeed niet meer; we waren veel meer geworden dan een natuurgeneeskundig vakblad. Er kwam ruimte voor integrale gezondheidszorg en voor psychosociale problematiek. Het was niet meer een blad dat vooral 'medisch' georiënteerd was. De scheiding tussen medisch en psychosociaal was en is niet meer actueel. Een holistische gezondheidsbenadering omarmt beide gebieden, die in geen enkel geval te scheiden zijn.

Maar goed, die allereerste editie van het huidige Vakblad bleek zowaar als accent Slaap te hebben. Ik was dat alweer vergeten. Wij kijken meer vooruit dan dat we terugkijken bij het maken van het blad. Terwijl er in het verleden ook al veel moois en leerzaams gepubliceerd is! Binnenkort starten we daarom met een pagina die verwijst naar eerder verschenen artikelen die de moeite waard zijn om nog eens terug te lezen.

Hoe dan ook is slaap een belangrijk thema, waar veel over te zeggen is. Veel meer dan er in drie artikelen past. Heel veel mensen slapen slecht en ondervinden daar op de korte of langere termijn grote last van. Ook als ze hun nachtrust een tijdje op weg hebben geholpen met slaaptabletten. Er zijn veel manieren waarop jij als therapeut je cliënt met slaapproblemen kan ondersteunen. In dit nummer komen er een aantal aan de orde. En misschien is het ook leuk om die editie van 2017 er nog eens bij te pakken. Typ 'VNIG, nummer 4/207' in de zoekbalk op de website en de artikelen komen tevoorschijn. Abonnees kunnen na inloggen het hele artikel inzien.

Met hartelijke groeten,

Els