VNIG, nummer 6/2021

21 Oct, 2021


In de november/december editie staat o.a. een mooi artikel van Merel de Waard over 'Traumaverwerking vanuit energetisch perspectief'.

* Energetisch herstellen, door Els Smits
* Wat werkt in de psychotherapie?, door Henne Arnolt Verschuren
* Het Bioveld in Beeld, door Nienke van der Heide 
* Traumaverwerking vanuit energetisch perspectief, door Merel de Waard 
* Helende handen, door Yoeke Nagel 
* Over calorieën, energie en meer, door Marieke Lebbink
* Vriendschap sluiten met je lichaam, door Marlene van Lier 
* Proprioceptive Deep Tendon Reflex, door Yoeke Nagel 
* De praktijk van Jayne Jubb, door Ingrid van Dijk 
* Mens-zijn in de relatie met cliënten, door Ingrid van Dijk 
* De nieuwe interface van PubMed, door Fleur Kortekaas 
* Lessen uit een pilot multidisciplinaire samenwerking, door Els Smits 
* Ons cadeau, door Sanderijn Hubertse 
* Herstellen van separatie-stress, door Karlien Bongers

Voorwoord: Energetisch herstellen

Herken je dat? Op het moment dat er wat ruimte ontstaat in je drukke bestaan, vult je hoofd zich direct met zaken die je kunt oppakken van het lijstje 'achterstallige dingen'. En dan komt er vervolgens helemaal niks uit je handen, maar verzand je feitelijk in een als vacuüm aanvoelende apathische toestand. Hoewel het niet bevredigend voelt, is dat kennelijk precies wat er op dat moment nodig is. Gewoon je overgeven aan niks, een beetje rondscharrelen. Opladen en opnieuw in balans komen. Je zou het een vorm van energetische herstel kunnen noemen.

Energetisch herstel in het kader van de huidige editie van het Vakblad heeft eerder betrekking op herstel met behulp van inzet van subtiele energieën, zoals die zich openbaren in het bioveld om ons heen. Of nou ja, openbaren, het heten niet voor niks subtiele energieën; ze zijn niet zomaar waarneembaar. Maar een mens houdt niet op bij zijn of haar huid, zoals Meredith Sprengel in het openingsartikel stelt. Samen met Herman van Wietmarschen en anderen zet zij zich de komende jaren met baanbrekend onderzoek in om dit in beeld te brengen.

De twee andere accentartikelen gaan in op traumatherapie vanuit energetisch perspectief en bioveld-interventies met de handen. Deze drie artikelen vormen slechts een tipje van de sluier als je het over energetische geneeswijzen wilt hebben. De rol van subtiele energieën in de natuurlijke gezondheidszorg is even essentieel als boeiend. Daarom zullen we hier met het Vakblad de komende jaren ook meer en verder op voortbouwen.

Met een hartelijke groeten,

Els