VNIG, nummer 6/2020

26 Oct, 2020


In de november/december editie staat o.a. een mooi artikel van Christine Zürcher over ‘Homeopathie geïntegreed in oncologische zorg’.
* Een menselijker ziekbed, door Els Smits
* Aanvaarding van je lot, door Henne Arnolt Verschuren
* Spreekuur integratieve oncologie in het ziekenhuis, door Els Smits
* Spontane remissie bij kanker, door Karlien Bongers
* Homeopathie geïntegreerd in oncologische zorg, door Christine Zürcher
* Integrale dierendiëtetiek, door Marieke Lebbink
* Ontsnapping aan het immuunsysteem, door Nadja van de Kleut
* Vasten als ondersteuning bij kanker, door Els Smits
* Hartcoherentie en spiritueel leiderschap, door Danny Sandra
* De Praktijk van Jacquelien Plat, door Karin de Jonge
* Hoe EUROCAM invloed uitoefent in Brussel, door Toine de Graaf
* Ayahuasca, door Nienke van der Heide
* EMMETT Techniek, door Ingrid van Dijk
* Re: we mailen!, door Brenda Dekkers
* Appelkanker, door Karlien Bongers

Voorwoord: Een menselijke ziekbed

Het aantal dierbaren dat aan kanker is overleden, de meesten van hen nog behoorlijk jong, is niet meer op één hand te tellen. Bijna allemaal zonder dat ze kennis konden maken met andere behandelwijzen dan de noodzakelijke ingrepen in het ziekenhuis. Wat zou ik graag meer voor ze betekend hebben, door in ieder geval het leed wat te verzachten met methoden en middelen die daar bewezen effectief voor zijn. Winst zou dat betekend hebben, winst in kwaliteit van leven. En misschien iets meer tijd om zich met het lot dat ze zouden gaan sterven te kunnen leren verhouden. In plaats daarvan zag ik bij sommigen een enorme pijn, lichamelijk en geestelijke, en strijd. Schuldgevoel ook. Dan breekt je hart, als je hoort dat je dierbare zich schuldig voelt omdat ze niet meer kan en de strijd opgeeft. Terwijl ze zich zó enorm kranig door alle behandelingen met extreem nare bijwerkingen heeft geworsteld.

Mede door die wrange ervaringen stemt het me blij dat de integratieve oncologie zo in opkomst is. Wonderen kunnen we niet verrichten, hoewel ze soms toch ook plaatsvinden. Maar een menselijker ziekbed, of het nou om je laatste dagen op aarde gaat of dat je er weer van herstelt, voor een paar jaar of zelfs helemaal, dat is zo enorm veel waard. Er zijn genoeg complementaire behandelingen die hun nut hebben bewezen. Laten we er samen voor zorgen dat het draagvlak voor integratieve oncologie blijft groeien, zodat patiënten minder hoeven te lijden en meer kunnen leven.

Met een natuurlijke groet,