VNIG, nummer 6/2023

24 Oct, 2023


In de november/december editie staat o.a. een mooi artikel van Ingrid van Dijk over 'Samenwerken en samenzijn bij kanker'.

* In verbinding zijn, door Els Smits
* Zelforganisatie, door Henne Arnolt Verschuren
* De kracht van aandachtige aanwezigheid, door Nienke van der Heide 
* Weg uit het oude model, door Els Smits 
* Samenwerken en samenzijn bij kanker, door Ingrid van Dijk 
* Samenzijn, door Marieke Lebbink
* De praktijk van Steven van Rijn, door Ingrid van Dijk 
* Interdisciplinaire samenwerking bij buikklachten, door Marieke Lebbink 
* Voetreflexmassage en (paarden)coaching bij hoogsensitieve kinderen, door Mireille van Gestel 
* Aromatherapie tijdens de bevalling, door Lilian Peters 
* Verlies de basis niet uit het oog, door Toine de Graaf 
* Fasciale relaties in reflexologie, door Karine de Laat 
* Samenwerken op de grens van Brabant en Limburg, door Sanderijn Hubertse 
* Eenheid: samen sterk, door Brenda Dekkers 
* Ontzag, door Karlien Bongers

Voorwoord: In verbinding zijn

Om goed samen te kunnen werken, is het belangrijk dat je regelmatig met elkaar overlegt. Zo een-op-een is dat prima te doen; dan is er ook ruimte om persoonlijk op elkaar af te stemmen. Maar overleggen in een grotere groep, daar houd ik in het algemeen niet zo van. Meestal vind ik ze langdradig, saai en vooral ook onpersoonlijk. Dat was al zo toen ik nog in het ontwikkelingswerk zat in organisaties in Nederland, maar al helemaal toen ik in Bolivia woonde. Overleggen daar duurden ellenlang en waren niet te volgen, met heel veel wollig taalgebruik en weinig concreets. Zelden hoorde ik mensen in zó veel tijd zó weinig zeggen. Ik had ook niet echt de indruk dat ik gezien of gehoord werd daar. En ik kreeg er geen enkel gevoel bij wie die mensen tegenover me nou waren, die zo hoog van de toren aan het blazen waren.
In onze huidige redactieraad voor het Vakblad is dat heel anders. Daar wordt juist heel veel zinnigs gezegd in veel minder tijd. Tegelijkertijd is er over die jaren binnen onze redactieraad iets gegroeid waardoor het eerder als een warm bad dan als een werkoverleg voelt: medemenselijkheid. Zeker, ik weet me omringd door mensen met veel kennis en kunde. Dat borgt de kwaliteit van dit Vakblad. Maar veel belangrijker: ik voel me omringd door ménsen. Onze overleggen gaan veel verder kennis en kunde uitwisselen. We verbinden ons met elkaar en het overleg wordt dan eerder een diepmenselijke ervaring. Dat is enorm verrijkend.

Voor je ligt een editie over samenzijn, als overtreffende trap van samenwerken.
Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Met hartelijke groeten,

Els

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter