VNIG, nummer 3/2022

21 Apr, 2022


In de mei/juni editie staat o.a. een mooi artikel van Annemiek Brumsteede over 'De uitdagingen van gezondheidsongelijkheid'.

* Het goede voorbeeld geven, door Els Smits
* Gezond leven in een vervuilde wereld, door Henne Arnolt Verschuren
* Gezonder worden op eigen regie, door Els Smits 
* Telomeerlengte beïnvloeden met leefstijl, door Karlien Bongers 
* De uitdagingen van gezondheidsongelijkheid, door Annemiek Brumsteede 
* Bewustwording, door Marieke Lebbink
* Geïnspireerd werken en leven, door Marlene van Lier 
* Psychoses en spiritualiteit, door Merel de Waard 
* De praktijk van Erica ten Veldhuys, door Ingrid van Dijk 
* Elegante Eenvoud, door Nienke van der Heide 
* De Polyvagaaltheorie voor onbegrepen klachten, door Yoeke Nagel 
* Integrative Medicine bij Kanker, door Martine Busch 
* Klinimetrie, door Fleur Korstekaas 
* Marketing is gezond, door Brenda Dekkers 
* Gezond gedrag veranderen, door Karlien Bongers

Voorwoord: Het goede voorbeeld geven

Sinds een paar weken sta ik elke dag tien minuten als een boom. De hartcoherentiebeoefening heb ik weer opgepakt en iedere ochtend drink ik een glas lauw water met citroen. Het zijn zomaar wat opraapsels uit de drie leefstijlboeken die ik voor deze editie las. Fijn om zelf iets te kunnen doen aan mijn eigen gezondheid. Die zonnige en warme dag dat ik naar de ging, droeg ook bij aan zoveel meer rust en ontspanning in mijn lijf.

Om op eigen regie gezond gedrag te kunnen integreren, is onder meer kennis van zaken en doorzettingsvermogen nodig. De therapeut geeft daarvoor als het goed is het goede voorbeeld aan zijn cliënten gedurende de periode van begeleiding, al dan niet onbewust. Dat kan inspireren, maar ieder mens voor zich moet het uiteindelijk zelf doen. Alleen een voelbaar resultaat zal op de lange termijn overtuigen van het belang en nut ervan en zo motiveren tot een duurzame gedragsverandering.

Daarin hebben we niet alles zelf in de had en niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden. Er is in onze samenleving een groot aantal factoren waar we geen invloed op hebben. En er is sprake, zelfs in het welvarende Nederland, van grote verschillen in de maten waarin mensen gezondheidskennis tot zich kunnen nemen. Mede om die reden hebben we in deze editie voor een brede insteek gekozen rond het accent Gezond Gedrag. Ook de meeste rubrieken en columns staan in dat teken.

Nu de lente is aangebroken en de reeks vrije dagen va het voorjaar eraan komt, zijn er genoeg mogelijkheden om weer wat gezonde gewoontes op te pakken. Zodat wij het goede voorbeeld blijven geven!

Met hartelijke groeten,

Els

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter