VNIG, nummer 4/2023

28 Jun, 2023


In de juli/augstus editie staat o.a. een mooi artikel van Jan van Stiphout over 'Blootvoets contact met de aarde'.

* Blotevoetenrevolutie, door Els Smits
* In de wereld zijn, door Henne Arnolt Verschuren
* Waarom natuurgeneeskunde juist nu zo belangrijk is, door Nienke van der Heide 
* Goed gegrond: het halve werk, door Irene Langeveld 
* Blootvoets contact met de aarde, door Jan van Stiphout 
* Balans tussen de elementen, door Marieke Lebbink
* De praktijk van Kitty Lekkerkerker, door Ingrid van Dijk 
* Endometriose, voeding en TCM, door Stephanie van Hulst en Fleur Kortekaas 
* Acupunctuur en stressreductie bij een (mogelijke) MCAS, door Gonnie van de Lang 
* Stoelmassage op het werk, door Sanderijn Hubertse 
* Hoogsensitiviteit, door Marjolein Berendsen 
* Samenwerken in een 'biophilic design'-omgeving, door Ria Teeuw 
* Eerlijke marketing duurt het langst, door Brenda Dekkers 
* Verbinden met 'jezelf' op aarde, door Karlien Bongers

Voorwoord: Blotevoetenrevolutie

De aarde, de grond die wij betreden, geeft ons een plek in deze wereld. We bewonen haar nogal eens zonder ermee in verbinding te gaan en er goed voor te zorgen. Dat is niet zo aardig van ons; wel nemen maar niet geven. Tegelijkertijd nemen we juist steeds minder wat ons gratis toekomt: de negatief geladen elektronen die we via onze voeten opnemen uit de aarde als we zonder isolerende tussenlagen contact met haar maken. Terwijl dat zo heilzaam is.

Als iedereen wat beter in zijn vel zit, krijgen we collectief misschien meer oog voor onze verbondenheid met moeder aarde. Deze editie vertelt er in de accentartikelen over hoe we dat kunnen bereiken en behouden. Stel je voor dat we allemaal opeens weer blootvoets door het leven zouden gaan, al was het maar een deel van de dag. Zou de dan gevoelde verbondenheid met onze planeet helpen om tot daadwerkelijke toekomstveranderende stappen te komen om het tij van klimaatverandering en onverdraagzaamheid in de wereld te keren? Misschien een droom, te mooi om waar te zijn. Maar toch, stel je eens voor: een revolutie van onderaf; een ware blotevoetenrevolutie.

De zomer staat voor de deur, dus wat let ons? Trek de stoute schoenen uit en laat je deze zomer voeden door de negatieve elektronenstroom uit de aarde. Ik ga het doen!

Dat kan overigens mede omdat ik na 55 edities de eindredactie te hebben verzorgd, deze nu heb overgedragen aan mijn gewaardeerde collega Annelies van Scheppingen. Dat geeft mij de ruimte om nog beter te landen in mijn rol als hoofdredacteur. Maar vooral ook om mezelf weer helemaal op te laden. Hopelijk lukt jou dat ook deze zomer!

Met hartelijke groeten,

Els