VNIG, nummer 2/2021

24 Feb, 2021


In de maart april editie staat o.a. een mooi artikel van Margot Lodewijk over 'Gezonde (oer)voeding beschermt tegen welvaartsziekten.

* Hoe maken we ons meer zichtbaar?, door Els Smits
* Stress, door Henne Arnolt Verschuren
* Integrative Medicine-benadering van essentiële hypertensie, door Karlien Bongers 
* Gezonde (oer)voeding beschermt tegen welvaartsziekten, door Margot Lodewijk 
* De cholesterolmythe, door Daan de Wit 
* Alles op zijn tijd, door Marieke Lebbink
* Compassie voor jezelf en anderen, door Marlene van Lier 
* Naar duurzame en integrale gezondheidszorg, door Toine de Graaf 
* De praktijk van Ingrid Klooster, door Ingrid van Dijk 
* Het hernieuwde belang van Middeleeuwse kruidenkunde, door Nienke van der Heide 
* Voetreflexologie in tijden van corona, door Marike te Lintelo 
* Luisteren op verschillende niveaus, door Henne Arnolt Verschuren 
* Interest Group on Integrative Medicine and Health, door Miranda Ruchtie 
* Tinnitus, door Angela Dol 
* Viamama, door Els Smits 
* Communiceren in crisissituaties, door Hetty Jansen-Verhagen 
* Re: Re: we mailen!, door Brenda Dekkers
* Onder hoge druk, door Karlien Bongers

Voorwoord: Hoe maken we onze meer zichtbaar?

Waarschijnlijk is op het moment dat u dit leest nog steeds een groot deel van onze praktijken gesloten. Het is verdrietig om te zien dat de fysiotherapeut mag doorgaan en de complementaire medische contactberoepen niet. Mede door toedoen van de RBCZ geldt dat sinds eind december niet meer voor de complementaire niet-contactberoepen. Mooi is dat het Ministerie van VWS erkent dat het om een zorglocatie gaat, dankzij 'de brede definitie van zorg in de Wkkgz'. 
Tegelijkertijd neemt de psychische nood onder de Nederlandse bevolking toe, een terrein waarop wij zóveel kunnen betekenen. Voor nu hebben we het er mee te doen, maar het maakt eens te meer duidelijk hoe groot het belang is dat wij meer in beeld komen, door aan te tonen dan wij uitstekende resultaten hebben op verschillende vlakken. Resultaten die in de integrale zin van het woord écht van meerwaarde zijn. Samen kunnen we zoveel meer.

De vraag hoe we ons meer zichtbaar maken heeft veel antwoorden. Een ervan is door ons te verdiepen in toegepast onderzoek en meer op zoek te gaan naar samenwerkingsverbanden. Om die reden starten we vanaf deze jaargang met de nieuwe rubrieken Samenwerken en Toegepast Onderzoek, die om en om zullen verschijnen. Lezers die hebben meegedaan aan het lezersonderzoek hebben ook de wens aangegeven hier meer over geïnformeerd te willen worden.
Een andere vernieuwing in deze editie is de rubriek van Marlene van Lier over therapeutische vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling, die vanaf nu 'Heel de Mens' heet en in elke editie zal verschijnen.

Rest mij u veel leesplezier te wensen, evenals de moed om vol te houden in de pittige tijden.

Met een hartelijke groeten,

Els

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter